Műanyagmentes Július: Fedezze fel a LIFE Program Pályázati lehetőségeit! 

Műanyagmentes Július: Fedezze fel a LIFE Program Pályázati lehetőségeit! 

Az Európai Unió LIFE Programme-ja kulcsfontosságú szerepet játszik a műanyaghulladék csökkentésében és újrahasznosításában.

A Műanyagmentes Július mozgalom, amely a 2008 óta, július 3-án tartott Műanyagzacskómentes Világnapból nőtte ki magát, felhívja a figyelmet a műanyagzacskók környezetre és egészségre gyakorolt káros hatásaira.

Az alábbiakban bemutatunk 2 nemzetközi jógyakorlatot, mely projektek a LIFE Program támogatásával valósultak meg és úttörő módszereket mutatnak be Európa műanyaghulladékának újrahasznosítására és újrafelhasználására:

LIFE ABSolutely Circular projekt: Az ABS műanyag, amit sok játék alapanyagaként használnak, újrahasznosított anyagokból is előállítható. Németországban egy négyéves projekt révén polisztirol (PS) hulladékot alakít át újrahasznosított r-sztirolra, ami az ABS gyártásához kapcsolódik. Az eredmény? ABrS, az első olyan fogyasztói termék, amely 60%-ban újrahasznosított anyagokból készül, ezzel csökkentve a hulladéklerakásra, égetésre vagy az óceánokba kerülő műanyag mennyiségét.

LIFE PLASTIC2WAXLIFE projekt: Írországban egy hároméves projektnek köszönhetően évente akár 24 000 tonna műanyaghulladékot dolgoznak fel, fenntartható viaszt állítva elő belőle. Ez a viasz a napi használati tárgyaink, mint az esőkabátok, nyomtatási tinta és ruházat alapanyagaként használható.

A LIFE program, mint az egyik legelérhetőbb közvetlen EU finanszírozási eszköz, számos támogatási lehetőséget kínál kezdő és tapasztalt pályázóknak egyaránt, segítve a zöld átmenetet és a műanyag-felhasználás csökkentését.

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI Advisory) az EU által támogatott LIFE Program Kapacitásépítési projektje révén, aktívan támogatja a hazai szervezeteket a Program pályázati lehetőségeinek kihasználásában. Nem csak információval szolgálunk, hanem aktívan részt veszünk a pályázati ökoszisztéma építésében, projektfejlesztési tanácsadást, képzéseket és nemzetközi kapcsolatépítést kínálva. Célunk, hogy minden érintett szervezethez eljussanak a LIFE Programme által nyújtott lehetőségek és minél több sikeres hazai pályázat szülessen.

További információért látogasson el az MFOI weboldalára, tudjon meg többet a Programról és lépjen velünk kapcsolatba a life@mfoi.org címen.

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél