Digitális Európa Program

A digitális technológia és infrastruktúra egyre fontosabb szerepet játszik a magánéletünkben és az üzleti környezetben egyaránt. A Digitális Európa Program (továbbiakban DEP) egy a 2021-2027-es költségvetési ciklusban létrejött, új uniós finanszírozási program, amelynek fő célja, hogy a digitális technológiát a vállalkozások, a polgárok és a közigazgatások számára elérhetővé tegye, és ezzel előmozdítsa az Európai Unió legfontosabb stratégiai céljainak elérését, mint pl.  az unió gazdasági és technológiai szuverenitásának megerősítését és a zöld átállást.

EU csillagok

Ennek érdekében a DEP támogatja

 • az EU digitális kapacitásainak fejlesztését, megerősítését;
 • az innovatív digitális megoldásokat;
 • és az európai adatgazdaság és -biztonság megerősítését

az alábbi öt fókuszterületen (SO 1-5) keresztül:

Munkaprogramok

A DEP fő célkitűzéseit, prioritásait és a kapcsolódó pályázati kiírásokat az Európai Bizottság kétéves munkaprogramokba foglalja, mely a 2023-2024-es időszakra két külön programot jelent.

Fő munkaprogram

A két évre több mint 900 M EUR forrást tartalmaz, olyan kulcsfontosságú területekre fókuszálva, mint

 • az éghajlat- és környezetvédelmi technológiák (pl. digitális termékútlevél) melyek elősegítik a körforgásos gazdaság térnyerését;
 • az adatok használata, nemzetközi megosztása és ehhez közös adatterekkiépítése olyan stratégiai területeken, mint pl. a kulturális örökség, az idegenforgalom, az energia, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a bűnüldözés és az egészségügy;
 • a mesterséges intelligencia- és felhőtechnológiák – különösen a nagyvállalatok és a kkv-k általi – gyorsabb bevezetésénekelősegítése;
 • a fejlett digitális készségek elősegítése pl. felsőoktatási tanfolyamok létrehozása fejlett digitális technológiák területén, különösen a félvezetők és a kiberbiztonság területén;
 • kulcstechnológiák lehető legjobb felhasználása (például blokklánc, interoperábilis digitális közszolgáltatási megoldások);

Mindezeken felül a fő munkaprogram az igazságszolgáltatás digitalizációja és a fogyasztóvédelem, az internet gyermekek és fiatalok számára biztonságosabb környezetté tétele, valamint a dezinformáció elleni küzdelem területén megvalósuló projekteket is finanszíroz.

Fő munkaprogram
Kiberbiztonsági munkaprogram

Kiberbiztonsági munkaprogram

Mely az unió kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességét (rezilienciáját) segíti mintegy 375 M EURköltségvetéssel, és ennek keretében támogatja:

 • nemzeti és határokon átnyúló biztonsági műveleti központok kapacitásépítésétannak érdekében, hogy a legkorszerűbb fenyegetésfelderítési- és kiberbiztonsági eseményelemző ökoszisztéma jöjjön létre;
 • a határokon átnyúló, kiberbiztonsági együttműködéseket;
 • az ipar, különösen a kkv-k és az induló vállalkozások felkészülését az új kiberbiztonsági szabályozási követelményekre (pl. NIS2, Cyber Resilience Act)

Források, kapcsolódások

A Digitális Európa program a 2021-2027-ig tartó költségvetési ciklusra összesen 7,6 Md EUR forrást tartalmaz. Fontos, hogy a program nem elszigetelten kezeli ezeket a kihívásokat, hanem inkább kiegészíti a más uniós programokon, például a Horizont Európa (HE) kutatási és innovációs programon, a digitális infrastruktúrát szolgáló Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF), a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközön (RRF) és a strukturális alapokon keresztül rendelkezésre álló finanszírozást, így a projektötletek finanszírozási lehetőségeit, ilyen összefüggésben, komplexen érdemes vizsgálni.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az EU a források szélesebb körű elosztása és a pályázók elkötelezettségének fokozása érdekében nem biztosít 100% intenzitást, azaz nem finanszírozza teljes mértékben a DEP projekteket, kivéve néhány specifikus esetet. Általában a program által nyújtott támogatás 50% körül mozog, míg a kis- és középvállalkozások számára ez az arány általában 75%. Ennek eredményeként önerő is szükséges a projektek megvalósításához. A Magyar Kormány rendszeresen hirdet támogatási pályázatokat az önerő biztosítására, amely lehetőségekről a weboldalunkon és hírlevelünkben adunk tájékoztatást.

Digitális Európa program
Nemzeti Kapcsolati Pont

Nemzeti Kapcsolati Pont (National Contact Point – NCP)

A Bizottság 2023. nyarán létrehozta a DEP esetében is a más programoknál jól bevált Nemzeti Kapcsolattartói Pontok (NCP) rendszerét. Nagy örömünkre és büszkeségünkre ezt a feladatot Magyarországon az MFOI nyerte és látja el. Az NCP-k nemzetközi hálózatával együttműködésben folyamatosan bővítjük ezirányú tevékenységünket, hogy a hazai érdeklődőknek, pályázni vágyóknak és pályázóknak minél több segítséget tudjunk nyújtani pl. információ szolgáltatásban, kapcsolatépítésben, tanácsadásban, koordinációban.

Örömmel állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Vagy keressen minket a DEP NCP általános e-mail címén: depncp@mfoi.org, illetve kövesse az MFOI-t közösségi média felületeinken.

Fontos linkek, elérhetőségek

Tudjon meg még többet általában a közvetlen uniós alapokról és azon belül a Digitális Európa Programról az alábbi hivatkozásokra kattintva:

DEP hírlevél

Legyen naprakész a Digitális Európa Program aktualitásaival és felhívásaival kapcsolatban!

Iratkozzon fel DEP hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

DEP hírlevél