20 éves évforduló – Magyarország 20 éve az EU-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén Magyarország és kilenc másik ország csatlakozott az Európai Unióhoz.

20 éves évforduló - Magyarország 20 éve az EU-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén Magyarország és kilenc másik ország csatlakozott az Európai Unióhoz, ezzel kiterjesztve annak gazdasági és kulturális határait Tallinntól Lisszabonig, Vallettától Stockholmig.

Néhány érdekesség az elmúlt 2 évtizedről. Tudta, hogy…?

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállamokban az átlagos élettartam 20 év alatt 75 évről 79 évre emelkedett, ezzel közelítve a 27 uniós tagállam 81 éves átlagához.
Az EU gazdasága az elmúlt 20 év alatt 27%-kal nőtt, míg a csatlakozott országok és köztük Magyarország, az uniós és a hazai intézkedések eredményeként még ennél is jelentősebb növekedést értek el.
A 10 új tagállamból több mint 2,7 millió fiatal vett részt az Erasmus+ programban, élvezve a külföldön tanulás és oktatás lehetőségét.

Az EU jelenleg a világ legnagyobb egységes piacát képviseli, amely elősegíti a tagállamok közötti kereskedelmet és gazdasági fejlődést. Gazdasági szempontból az EU tagállamai szorosan összekapcsolódnak, és közös céljuk egy olyan belső piac megteremtése, ahol a gazdasági és pályázati lehetőségek szempontjából sem léteznek szakadékok. E cél elérését a kohéziós politika támogatja, amely az egyenlőséget elősegítő eszközként szolgál. Ebben a folyamatban a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI Advisory) is aktívan részt vesz, elősegítve a forráslehívások arányának kiegyensúlyozását.

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél