Élelmiszeripari Innováció és Fenntarthatóság – az EIT Food

Ha Ön is részt szeretne venni az élelmiszeripar innovációjában és hozzájárulni a pozitív változásokhoz, ne habozzon kihasználni az EIT Food által kínált pályázati lehetőségeket!

Élelmiszeripari Innováció és Fenntarthatóság – az EIT Food

Az élelmiszeripar kulcsszerepet játszik az egészségesebb és fenntarthatóbb jövő kialakításában. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) élelmiszer-szakterülettel foglalkozó tudományos és innovációs közössége, az EIT Food, vezető szerepet tölt be ezen a területen, különféle pályázati lehetőségeket kínálva az innovatív projekteknek és ötleteknek.

Az Európai Unió támogatásával olyan projektekbe, szervezetekbe és magánszemélyekbe invesztálnak, amelyek osztják az egészséges és fenntartható élelmiszerrendszerrel kapcsolatos célokat. Egyedülálló nonprofit vállalkozás, amely programokat valósít meg a készségfejlesztés, az oktatás, a vállalkozói szellem, az induló beruházások és a kommunikáció területén. A programokat tagjaikkal partnerségben valósítják meg, olyan kultúrát és közösséget teremtve, amely hosszú távon a finanszírozott élelmiszeripari innováció értékét tartja szem előtt.

Az EIT Food által kínált pályázati lehetőségek nem csupán a már működő vállalkozásoknak vagy kutatóknak szólnak, hanem egyaránt nyitottak az új ötletekkel rendelkező kezdő vállalkozók és egyének számára is.  A közösségen belül 2019 óta az EIT Food CLC North-East (EIT Food NE) olyan programot irányít, amely a mezőgazdasági startupokat köti össze gazdálkodókkal és tesztgazdaságokkal (Test Farm). Ezzel segíteni kívánják az innovatív agrártechnológiai startupokat abban, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat a gyakorlatban alkalmazzák és teszteljék. Az innovációnak a következő mezőgazdasági kihívásokra kell fókuszálnia:

 • fenntarthatóság (pl. a ráfordítások csökkentése);
 • precíziós mezőgazdaság;
 • digitális nyomon követhetőség;
 • CO2-monitoring és
 • megkötés.

Az EIT Food célja, hogy együttműködve a pályázókkal olyan innovatív projekteket támogasson, melyek valódi pozitív hatást gyakorolnak az élelmiszeripar jövőjére és az egészségesebb, fenntarthatóbb világ megvalósítására.

Nézze meg az aktuális pályázati lehetőségeket:

EIT Test Farm:
Az EIT Food legalább 10 Közép-Kelet Európa-i induló vállalkozást/magánszemélyt támogat a 2024-es évben a Test Farm program keretében. A programhoz továbbá 1 vagy 2 agrár szakembert keresnek, akik készek segíteni a projekt végrehajtását saját szakértelmükkel, tapasztalataikkal, a gazdák és más érdekelt felek összekötésével, ezúton hozzájárulva a projekt sikeréhez.  A program 2024 márciusától 2025 júliusáig tart. 

Benyújtási határidő: március 14. 12.00 (CET) 

További információ: https://www.eitfood.eu/open-calls/call-for-agronomist-support-in-eit-food-test-farms


EIT Impact Funding Framework: 

Olyan szervezetek / vállalkozások pályázatait várják, amelyek képesek hatékonyan és gyorsan dolgozni, és magas színvonalú kutatási, kommunikációs és hatásvizsgálati szakértelemmel rendelkeznek. A finanszírozás két külön területre összpontosít – nagyobb méretű együttműködési programokra és innovatív egyedi projektekre.

Az alábbi célokat kívánják társfinanszírozni:

 • Az étrendnek fejlesztése az elhízásra és a nem fertőző betegségekre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében
 • Az élelmiszerrendszerrel kapcsolatos környezeti hatások csökkentése
 • Az élelmiszer-integritás és a bonyolult ellátási láncok által jelentett veszélyek kezelése

Benyújtási határidő: 2024. március 14. 12:00 (CET)

További információ: https://www.eitfood.eu/open-calls/impact-funding-framework


EIT Food Fast Track to Market 2024:
Új lehetőség az élelmiszeripari innovációs termékek vagy szolgáltatások gyorsabb piacra kerülésére, ezzel hozzájárulva a kereskedelmi sikerhez.

Vállalkozásonként legfeljebb 60 000-400 000 EUR teljes finanszírozás.

A Fast Track to Market elindításával olyan tapasztalt startupokat és kkv-kat támogat a program, amelyek termékei vagy szolgáltatásai közvetlenül hozzájárulnak az EIT Food három küldetésének valamelyikéhez:

 • Egészségesebb élet az élelmiszerek révén
 • Net Zero Food System 
 • Teljesen átlátható, igazságos és rugalmas élelmiszerrendszer

Benyújtási határidő: 2024. április 10. 12.00 (CET) 

További információ: https://www.eitfood.eu/open-calls/impact-funding-framework

Bár a jelentkezési hatéridők nagyon közelinek tűnnek, DE az EIT Food által meghirdetett pályázatok két lépésben zajlanak. Először a jelentkezőknek egy rövid összefoglalót kell beadniuk a projektjükről vagy ötletükről (alkalmassági és vázlati információk). Ezután az előválogatott jelentkezőknek lehetőségük van részletesebb pályázati dokumentumokat benyújtaniuk. A két lépés célja az, hogy az EIT Food előzetesen értékelje az ötleteket és projekteket, majd a kiválasztottaktól már a jól kidolgozott terveik bemutatását várják.

Ha Ön is részt szeretne venni az élelmiszeripar innovációjában és hozzájárulni a pozitív változásokhoz, ne habozzon kihasználni az EIT Food által kínált pályázati lehetőségeket!

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél