Híd a direkt EU támogatások és a hazai városok között

A héten a portugáliai Bragaban tartották az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának éves közgyűlését, amelyen a kulturális világszervezet által odaítélt „Zene Városa” címet 2019 óta viselő Veszprém város polgármestere, Porga Gyula is részt vett, valamint a delegáció tagjai között volt Anna Isola, a Kreatív Városok hálózat kapcsolattartója, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI Advisory) veszprémi képviseletvezetője.

A 2004-ben alapított Hálózat, mely jelenleg több mint 100 ország 350 városát (7 kreatív kategóriában: Kézművesség és Népművészet, Design, Film, Gasztronómia, Irodalom, Médiaművészetek és Zene) foglalja magában, elősegíti a települések közötti együttműködést annak érdekében, hogy a kultúra és a kreatívipar a gazdasági fejlődésük meghatározó elemévé váljon.

Az eseményen közel 700 kulturális szakember és városvezető gyűlt össze a világ 250 városából, hogy megosszák tapasztalataikat, jógyakorlataikat. A Közgyűlésen elfogadták a Braga-nyilatkozatot, amely a kultúra jövőbeni, 2030 utáni fejlesztési tervekben betöltendő szerepét és a fenntartható fejlődés céljaként való elismerését hangsúlyozza. A dokumentumban továbbá kiemelik a városok kimagasló szerepét a kulturális politikák előmozdításában és a városfejlesztési stratégiák kulcselemeként történő integrálásában.

Ezek a törekvések egybecsengenek az EU Kreatív Európa programjának célkitűzéseivel és a Program által kiírt pályázati felhívások céljaival. Az MFOI együttműködik Veszprémmel, hogy segítse a várost ezen közvetlen uniós források lehívásában, releváns kulturális irányok definiálásával, pályázati projektfejlesztéssel, hazai és nemzetközi konzorciumépítéssel abból a célból, hogy Veszprém 2030-ra Európa 20 legélhetőbb városa közé kerüljön.

Az MFOI elkötelezett amellett, hogy országszerte segítse a településeket és városokat a közvetlen uniós támogatások elérésében. Keresse szakértő kollégáinkat az info@mfoi.org címen.

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél