Kettős felhasználású technológiák: innováció és biztonság a katonai és civil szférák összekapcsolásával

Kettős felhasználású technológiák: innováció és biztonság a katonai és civil szférák összekapcsolásával

Mit jelent a kettős felhasználású technológia?

A kettős célú technológia olyan fejlesztések jelent, amelyek egyaránt alkalmazhatók katonai és civil célokra. Ilyen technológiák lehetnek az informatikai rendszerek, kommunikációs eszközök, orvosi eszközök, űrtechnológia és egyéb területek. Ezeket úgy tervezik és gyártják, hogy megfeleljenek mind a katonai, mind a civil előírásoknak és igényeknek.

Milyen előnyökkel jár a kettős felhasználású technológia?

A dual-use technológia fejlesztése számos előnnyel jár:

  • Költséghatékonyság: Egy technológiai fejlesztés több területen való alkalmazása csökkenti a költségeket.
  • Innováció: A katonai alkalmazások által támasztott magas követelmények a civil piacra való átültetéskor elősegítik a technológiai fejlődést.
  • Gyors piaci bevezetés: A katonai támogatások gyorsíthatják a termékfejlesztési folyamatokat, ezáltal előbb kerülhetnek a termékek a piacra.

Miért fontos ez az uniós pályázatok szempontjából?

Az EU prioritást helyez a kettős felhasználású technológiák támogatására, mivel ezek hozzájárulnak az európai védelmi képesség növeléséhez és a technológiai innováció előmozdításához. A Horizont Európa program vagy a Védelmi Alap kiemelten támogatják az ilyen jellegű projekteket, erősítve ezzel Európa globális versenyképességét.

Európai Védelmi Alap: Befektetés a jövőbe

Az Európai Védelmi Alap 8 milliárd eurós programján keresztül támogatja a védelmi kutatásokat és fejlesztéseket. Ez a támogatás kulcsfontosságú az EU biztonságának és technológiai előretörésének erősítéséhez.

Tekintse meg az Alap videóját, amely bemutatja a védelmi kutatás és fejlesztés szerepét és fontosságát: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-229060?language=EN-EN

Hogyan kapcsolódik mindehhez az MFOI?

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) támogatja a hazai vállalkozásokat az uniós finanszírozási lehetőségek lehívásában, közöttük a kettős felhasználású technológiákat fejlesztő szervezetekre. Az MFOI segítséget nyújt a pályázati projektfejlesztésben, a pályázás folyamatában, elősegíti a nemzetközi együttműködéseket, valamint a tudástranszfert, amely létfontosságú a sikeres projektek megvalósításához.

Ha érdeklik a közvetlen uniós programok és pályázati lehetőségek, vegye fel a kapcsolatot velünk itt: info@mfoi.org

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél