Digitális Európa Program

Digitális Európa Program

Május végéig még lehet pályázni a Digitális Európa Program idei első pályázataira: Az Európai Bizottság február 29-én bocsátotta ki a Digitális Európa Program 2024-es első pályázati kiírási hullámát, melyben több mint 20 pályázati lehetőség nyílt többek között az alábbi témákban:

  • a. Fejlett digitális készségek – Digital Skills
  • b. Mesterséges Intelligencia – AI
  • c. Mesterséges Intelligencia törvény – AI Act
  • d. Felhő alapú megoldások
  • e. Adatterek – Data Spaces
  • f. Egészségügyi digitalizáció

A pályázatok témaköre igen széles, így biztosan talál olyat, ami illeszkedik szakterületéhez vagy érdeklődési köréhez. Tekintse át a pályázati lehetőségeket az EU hivatalos pályázati oldalán: DEP kiírások 

Ha bármelyik kiírás felkeltette érdeklődését, forduljon hozzánk a depncp@mfoi.org címen.


EU-konzultáció a digitális infrastruktúráról

Az EU kibocsátott egy koncepcionális anyagot (White Paper – How to master Europe’s digital infrastructure needs?), mely Európa digitális infrastruktúráját, annak alapelveit, fókuszpontjait foglalja össze, forgatókönyveket vázol fel, és a Bizottság a témával kapcsolatos jövőbeli javaslataihoz kíván hozzájárulni.

A dokumentum publikus és vita indítóként tették közzé, így lehetőség nyílik arra, hogy különféle érdekelt felek – beleértve a tagállamokat, a civil szervezeteket, az ipari szektorokat és a tudományos közösséget – kifejezhessék véleményüket és álláspontjukat egy olyan kérdésben, ami jelentősen befolyásolhatja Európa digitális jövőjét.

Ismerje meg a dokumentum tartalmát itt: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/white-paper-how-master-europes-digital-infrastructure-needs


Az AI alkalmazása és a felmerülő kérdések

A digitalizációval egy új ipari forradalom korszakát éljük, melyben a mesterséges intelligencia különösen jelentős szerepet játszik. 

Használata a gazdaság, a kultúra, tulajdonképpen az élet minden szegmensében elkezdődött, és némely területen, iparágban őrült tempót diktál. Az AI alkalmazásának lehetőségei szinte felmérhetetlenek és ezért rengeteg kérdést is felvetnek. Népszerű, de szélsőséges vélemény, hogy miközben globális versenytársak nagy lendülettel haladnak, addig Európa ebben lassabb, megfontoltabb és inkább a szabályozásra helyezi a hangsúlyt, ahogy ezt az elfogadás alatt álló AI Act is jelzi.

A dilemma viszont óriási: inkább fejlődjünk és növekedjünk, különben örökre versenyhátrányba kerülünk, vagy inkább megfontoltan kell haladni, mert a szabályozást is csak egyszer lehet elrontani, utána már jóvátehetetlenek a károk? Szóval versenyelőny vagy szabályozás?

Számtalan tanulmány, publikáció foglalkozik a témával, az EU egyik legutóbbi cikkéért kattintson ide: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240308IPR19015/artificial-intelligence-act-meps-adopt-landmark-law

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél