Sikerek, aktualitások az egészségügy területéről 

Az Országos Korányi Intézet projektje megmérettetett és nyert – az EU támogatásával ismerte el az intézmény innovációját.

Az MFOI brüsszeli jelenlétének köszönhetően elsőkézből értesülünk a közvetlen uniós programokat és pályázatokat érintő fontos információkról. Ezeket időben továbbítva a magyar szervezeteknek, javítjuk pályázati esélyeiket.

Az elmúlt fél évben elmélyítettük kapcsolatainkat számos hazai egészségügyi szervezettel, például az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel és az Országos Onkológiai Intézettel is.

Az együttműködésünknek és a napi információcserének köszönhetően az intézetek a legnagyobb szakmai konferenciákon (például: Europe’s Beating Cancer Plan: Joining Forces vagy Research Perspectives on the Health Impacts of Climate Change) elhangzott aktualitások, ismeretek és tanácsok hasznosításával mostanra jelentősen növelték a megpályázott közvetlen EU-s források összegét. Az újonnan benyújtott pályázatok közül a 2028-ig tartó EuCanScreen projekt több mint 1 millió euró támogatást nyert.


Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem: Európa egyik legnagyobb egészségügyi kihívása

Az Európai Unió egyik legfontosabb, és egyben a legnagyobb kihívása az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem.

Az emberiség a XXI. század elejére rádöbbent, hogy az antibiotikumok és fertőtlenítők helytelen használata óriási veszélyeket hordoz magában, mivel az antibiotikumokra rezisztens kórokozók egyre gyakrabban jelennek meg a környezetünkben, és az új antibiotikumok kifejlesztése nem gazdaságos a gyógyszeripar számára. Ennek következtében az Európai Bizottság és a tagállamok közös egyetértésben a három legfontosabb egészségügyi probléma egyikeként azonosították az antimikrobiális rezisztenciát.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy az antibiotikumokat jelentős mértékben használják az állatgyógyászatban is. Az EU ezért kialakította a „One Health” megközelítést, amelynek keretén belül a tagállamok jelentős vállalásokat tettek az állatgyógyászatban használt antibiotikumok mennyiségének csökkentésére.

Az együttműködés eredményei jelentősek: 2011-2022 között az állatgyógyászatban használt antibiotikumok mennyisége a felére csökkent az EU-ban. A szép siker ellenére a folyamatnak azonban távolról sincs vége, és ezt jól jelzi az is, hogy a 2030-ra kitűzött, újabb 50%-os csökkentés felét 2023-ra a 27 tagállam már el is érte. A munka folytatódik tovább, amelyre számos nagy összegű pályázati forrás is rendelkezésre áll.

Bővebb információért keresse kollégáinkat az info@mfoi.org címen.

MFOI hírlevél

Legyen naprakész a közvetlen EU programokkal és felhívásokkal kapcsolatban!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az aktualitásokról elsőként.

MFOI hírlevél